Over ons
In de zomermaanden van 1995 wou de derde ploeg van Handbalclub Overpelt (HCO) wat geld in het clublaatje krijgen door een handbaltornooi voor recreatieploegen te organiseren. Met mogelijkheid tot overnachting in 't Pelterke voor ploegen die van ver moesten komen en met een veteranenfuif als afsluiter. Omdat er slechts 1 ploeg ingeschreven was werd het tornooi afgeblazen en concentreerde men zich dan maar op de fuif. Op de eerste vergadering zochten o.m. Georges Cornelissen, Jean Vanderhoydonckx, Rudy Loos, Jan Gerits, Eric Lehaen een naam voor de fuif. Het was Luc Hendriks die samen met o.m. Franci Beckers, medeoprichter van HCO, de naam lanceerde. Wish We Were Younger-Party werd de officiële naam en als logo koos men voor de gitaar met de duif. Een nostalgische knipoog naar het Woodstockfestival van 1969, zij het in de blauw-witte clubkleuren. Tot op heden hebben we nog geen klacht aan ons been gekregen voor plagiaat.
Nog voor de fuif van start ging, was de derde ploeg al uit de kosten. Er was een goede voorverkoop want er was veel reclame gemaakt. Er bestond toen nog geen fuifreglement, dus heel Overpelt en in het bijzonder de Ringlaan hing vol met bordjes en affiches. De reglementering werd nadien uitgewerkt en deze is zeer streng geworden. Vandaar dat we de jaren nadien vaak de opmerking kregen: "Jullie maken zo weinig reclame voor de 30+ fuif..." We zouden in de bak vliegen als we dat zouden doen zoals toen... Ook de welwillende sponsoring zorgde voor een gevulde clubkas. In plaats van een vermelding in een éénmalig reclameblaadje, werden de namen of logo's van een honderdtal sponsors op de fuif zelf geprojecteerd op een groot scherm. Tussendoor werd er af en toe een blote vrouw geprojecteerd opdat er zeker naar gekeken zou worden (ideetje van Jacky Vandijck). Dat gebeurde toen m.b.v. moderne diaprojectoren met telelenzen, tegenwoordig archeologisch materiaal. Er kwamen trouwens achteraf heel wat klachten binnen van vrouwen die ook mannelijk naakt geprojecteerd wilden zien.
Die allereerste fuif ging door op zaterdag 10 juni 1995, in een blauw-witte tent, achteraan op het terrein van 't Pelterke in Overpelt-centrum. De inkom aan de kassa bedroeg 150 BEF, in voorverkoop 100 BEF. Het was echter rotweer! Door de regen en de koude moesten er warmtekanonnen aan te pas komen om de tent te verwarmen. Maar de fuif zelf werd een groot succes en overtrof ver de verwachtingen. Er kwamen die eerste keer zo'n 600 bezoekers en dat waren door de examenperiode en de strenge leeftijdscontrole aan de inkom enkel 30-plussers. Die hebben geld en vooral dorst waardoor er massaal veel gedronken werd. Téveel door sommigen om nog negatief te blazen bij de politiecontrole... Er werd gedronken uit glazen pinten waarvan er nauwelijks één sneuvelde. Er was geen enkele ruzie of discussie die avond. Ook geen klacht wegens geluidsoverlast: alle buren hadden een paar gratis inkomkaarten in de bus gekregen en waren dus mee aan het fuiven. Om 03.00 u zat de tent nog afgeladen vol. Er werd doorgefeest tot het bijna licht werd. Toen kon dat nog allemaal.
Dj Tony de Ruyter - die gans de jaren 80 nog in de Iris draaide en dus gekend was- moest die eerste keer na middernacht overnemen van een collega die elders moest gaan draaien. Hij kreeg het volk massaal op de dansvloer. Sindsdien is hij - op één ongelukkige keer na - de vaste dj van de 30+ Party. Tony is de enige constante in een voordurend geleidelijk wisselende ploeg enthousiastelingen, waaronder gedurende lange tijd o.a. Peter Wilms en de jarenlange voorzitter van HCO Piet Vander Wielen. Ook de locatie is niet dezelfde gebleven. Na 4 edities in het Pelterke, werd in 1999 uitgeweken naar de voetbalterreinen van Overpelt- Fabriek. Ter gelegenheid van die vijfde 30+ Party werd de LSP-band uitgenodigd. Dit was het startsein van een aantal jaargangen met "special acts", waaronder Felice in het jaar 2000, de muziekband met Ben Crabbé in 2001 en een stripact in 2002. De topeditie in die jaren haalde rond 3000 bezoekers, in een unieke en splinternieuwe Manhattantent. Deze werd door een dure contractclausule met het tentverhuurbedrijf rechtstreeks vanuit de fabriek in Duitsland naar Overpelt gebracht. Het duurde van de vooravond tot 's morgensvroeg om ze recht te krijgen omdat onderdelen van de pijlers niet helemaal op elkaar afgestemd waren. Waren die mannen content dat er bij HCO een zekere Mario Van Sloot rondliep die met noeste mokerslagen de delen deed passen. Ter plaatse moest het tentzeil nog versteld worden door de ontwerper die meegereisd was met zijn tent.
Door een wijziging in het fuifreglement waren we genoodzaakt om voor de editie van 2006 als proefproject onderdak te zoeken in de Vrije Markt aan het industrieterrein in Overpelt. Uit de twee daaropvolgende edities in Luna, het ijsstadion in Lommel, bleek al snel dat we opnieuw aan de gezelligheid van een tent moesten denken… En zo zitten we sinds 2009 weer te kamperen op de Leukens in Overpelt-Fabriek.
En het is vandaag niet anders dan vroeger. Lang op voorhand voorbereiden door vaak te vergaderen, contacten leggen en afspraken maken. Sinds een jaar hebben we de dag voor de fuif ook onze handen vol met de Wish we were Smarter Quiz. Maar hét hoogtepunt van de week blijft natuurlijk de fuif zelf. Tijdens en vooral na de fuif wordt er natuurlijk hard gewerkt door al onze vrijwilligers, die we bij deze ook willen bedanken. Al het werk is slechts een kleine moeite als we achteraf kunnen terugblikken op een alweer geslaagde editie waar alle feestvierders zich nog eens ongeremd hebben kunnen uitleven op de muziek van toen!
Sus Evers